رخداد آلودگی میکروبی و انگلی در همبرگر، گوشت چرخ‌شده و کباب کوبیده عرضه‌شده در شهرستان اهواز به روش PCR و میکروسکوپی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه‌ آزاد اسلامی واحد شهرکرد

2 استادیار، مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

10.22075/jvlr.2025.36925.1156

چکیده

سارکوسیستوز از بیماری‌های مشترک بین انسان و دام است که از مصرف گوشت خام یا نیم‌پز شده به وجود می‌آید و می‌تواند تهدید برای سلامت مصرف‌کننده باشد. هدف از پژوهش حاضر، رخداد آلودگی میکروبی و انگلی در همبرگر، گوشت چرخ‌شده و کباب کوبیده عرضه‌شده در شهرستان اهواز به روش PCR و میکروسکوپی بود. در این مطالعه تعداد 90 نمونه شامل 30 نمونه گوشت چرخ‌شده، 30 نمونه همبرگر و 30 نمونه کباب کوبیده از مراکز عرضه جمع‌آوری و به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد انتقال داده شد. نمونه‌ها برای بررسی وجود سارکوسیست به روش میکروسکوپی و PCR و برای ردیابی آلودگی به اشرشیاکلای از روش‌های استاندارد استفاده شد. نتایج نشان داد در روش میکروسکوپی سارکوسیست در 7 نمونه (3/23 درصد) از همبرگرهای سنتی‌، 5 نمونه (67/16 درصد) از گوشت چرخ شده بسته‌بندی شده و 7 نمونه (7/23 درصد) در کباب کوبیده وجود داشت. نتایج PCR نشان داد در همبرگر 5 نمونه (67/16 درصد)، در گوشت چرخ شده 4 نمونه (33/13 درصد) و در کباب کوبیده 7 نمونه (3/23 درصد) سارکوسیست ردیابی شد. همچنین آلودگی به اشرشیاکلای در همبرگر سنتی، کباب کوبیده و گوشت‌چرخ‌شده به ترتیب 9 نمونه (30 درصد)، 4 نمونه (67/6 درصد) و 2 نمونه (33/13 درصد) بود. با توجه به وجود اشرشیاکلای و سارکوسیست در تمامی نمونه‌ها، توصیه می‌گردد از خام‌خواری یا استفاده از غذاهای گوشتی نیم‌پز خودداری گردد و متصدیان، نسبت به اخذ قوانین سختگیرانه اقدام کنند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Occurrence of microbial and parasitic contamination in hamburgers, ground meat, and kebabs sold in Ahvaz county using PCR and microscopy

نویسندگان [English]

  • Moein Hamzepoor Alavi 1
  • Seyed Majid Hashemi 2
1 Azad University Islamic of Shahrekord
2 Assistant Professor, Nutrition and Organic Products Research Center, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

Sarcocystosis is a common disease between humans and livestock that occurs from the consumption of raw or undercooked meat and can be a threat to consumer health. The aim of the present study was to determine the occurrence of microbial and parasitic contamination in hamburgers, ground meat, and kebabs sold in Ahvaz county using PCR and microscopy methods. In this study, 90 samples including 30 ground meat samples, 30 hamburger samples and 30 kebab samples were collected from supply centers and transferred to the Food Hygiene Laboratory of Islamic Azad University, Shahrekord. The samples were used to examine the presence of sarcocysts by microscopy and PCR and to detect Escherichia coli contamination by standard methods. The results showed that respectively sarcocysts were detected microscopically in 7 samples (23.3%) of traditional hamburgers, 5 samples (16.67%) of packaged ground meat, and 7 samples (23.7%) of kebabs. PCR results showed that sarcocysts were detected in 5 samples (16.67%) of hamburgers, 4 samples (13.33%) of ground meat, and 7 samples (23.3%) of kebabs. Also, Escherichia coli contamination was found in 9 samples (30%), 4 samples (6.67%) of traditional hamburgers, kebabs, and ground meat. Given the presence of Escherichia coli and sarcocysts in all samples, it is recommended to avoid eating raw or undercooked meat products, and operators should take strict measures to enforce strict regulations.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sarcocystis
  • Escherichia coli
  • meat
  • hamburger
  • Kabab