درباره نشریه

مجله تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی، دو فصل نامه ای است که توسط دانشکده دامپزشکی دانشگاه سمنان از سال 1387به منظور انتشار نتایج پژوهش های کاربردی و بنیادی در زمینه های مختلف علوم آزمایشگاهی منتشر می شود و آماده دریافت مقالات پژوهشی اصلی (Original articles)، مقالات کوتاه علمی (Short communications)، گزارشات موردی (Case report)، نامه به سردبیر (Letter to editor)  و مقالات تحلیلی (Review articles)  می باشد.

این مجله که جا ی آن در میان نشریات علمی دامپزشکی خالی بود، به همت دانشگاه سمنان و همکاری ارزشمند گروهی از علاقه مندان به ارتقای دانش و علم دامپزشکی به زیور چاپ اراسته شد و تقدیم علاقه مندان می گردد. در پزشکی و دامپزشکی که هدف عمده آنها بیماری زدایی از جوامع انسانی و حیوانی است، تشخیص و آن هم تشخیص دقیق و به موقع بیماریی ها مهمترین نقش را بازی می کند. در حال حاضر تعداد زیادی آزمایشگاه تشخیص بیماری های دام، طیور، آبزیان و حشرات مفید اقتصادی ( زنبور عسل) در مو سسا ت آموزشی، پژوهشی و اجرایی ایران، در بیش از 20  دانشکده دامپزشکی، سازمان دامپزشکی کشور، موسسه تحقیقاتی رازی، سازمان شیلات و بخش خصوصی و ... فعالیت دارند . سازمان دامپزشکی برای تشخیص بیماری ها ده ها آزمایشگاه تشخیص عمومی و تخصصی دارد. هر از چند گاهی، آزمایشگاه تشخیص جدیدی توسط بخش خصوصی راه اندازی می شود. وظیفه این آزمایشگاه ها تشخیص اجرام عفونی بیماری زا و بیماری های متابولیک 100  میلیون واحد دام گوشتی که در 77000 واحد اپیدمیولوژیک پراکنده هسنند ، 2 میلیون راس تک سمی، میلیون ها قلاده گوشتخوار اهلی و وحشی، 1،5 میلیارد طیور صنعتی، 4 میلیون کندوی زنیور عسل و حجم عظیمی از ماهی و میگوی صیده شده از آب های داخلی، دریای خزر و خلیج فارس می باشد. هر موجود زنده که با طبیعت در تماس است، در معرض ابتلا به بیماری های عفونی و متابولیک قرار دارد. طبق بررسی های اخیر در ایران، 190  بیماری عفونی از دام، طیور، آبزیان و زنبور عسل گزارش شده است که 29 بیماری مشترک بین حیوانات و انسان است. اگر چه تبعات اقتصادی و بهداشتی این بیماری ها اختلافات زیادی با هم دارند، ولی در صورت بروز هر یک از آنها، اولین قدم برای کنترل، پیشگیری و ریشه کنی آنها تشخیص سریع، دقیق و به موقع آنهاست. با آزمایش خون، مدفوع و نمونه های آسیب شناسی می توان بسیاری از بیماری های عفونی و متابولیک را تشخیص داد. توسل به روش های سرولوژیایی برای تشخیص بسیاری از بیماری ها قبل از ایجاد عوارض بهداشتی و اقتصادی بسیار رایج شده است. ضمنا اثر شرایط مختلف جغرافیائی، نژادی، تغذیه ای، آب و هوائی و ... باعث ایجاد تعداد زیادی سویه، تیپ، تحت تیپ برای باکتری ها، ویروس ها، انگل ها در ایران و دنیا شده است. در بسیاری از موارد تشخص، بیماری زایی و درمان اشکال جدید، با نمو نه های شناخته شده قبلی فرق بسیار دارد و آزمایشگاه های بیو تکنولوژی با مطالعه آنها در سطح سلولی و انگشت نگاری و ... DNA می توانند نقش مهمی در تشخیص آنها داشته باشند. بیماری های نوپدید و باز پدید که تعداد آنها رو به افزایش است نیازمند توسل به روش های دقیق تشخیصی است. تشخیص سریع برخی عوامل عفونی زای مشترک بین انسان و دام که توسط بیو تروریست ها مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند جان میلیون ها انسان بی گناه را نجات دهد. با تشخیص دقیق و به موقع بیماری های مشترک بین انسان و دام که که روز به روز بر تعدادشان افزوده می گردد، می توان از شیوع بسیاری از آنها جلوگیری کرد. روزانه برای تشخیص بیماری ها هزاران نمونه به آزمایشگاه های تشخیصی فرستاده می شود. بسیاری از آزمایشگاه ها از دریافت نمونه غیر قابل آزمایش، که در تهیه آن معیار های دقیق علمی بکار برده نشده، شکایت دارند. درمقابل، گاهی دریافت کنندگان جواب نیز نتایج اعلام شده را قبول ندارند و با آزمایش یک نمونه در چند آزمایشگاه، چند جواب متفاوت و گاهی متضاد دریافت می دارند. یکی از دلایل این مشکل، عدم وجود روش های استاندارد و عدم تخصص کافی شاغلین در آزمایشگاه ها می باشد. مجله علمی" تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی " مصمم است با همکاری همه علاقه مندان به دانش دامپزشکی و پژوهشگران، مقالات پژوهشی در زمینه های مختلف علوم آزمایشگاهی ازجمله باکتری شناسی، ویروس شناسی، انگل شناسی، قارچ شناسی، آسیب شناسی، کلینیکال پاتولوژی، آزمایش دارو و بیماری های متابولیک که به نوعی با آزمایشگاه و تشخیص ارتباط داشته باشد را به چاپ رساند و با استعانت از دانش افراد متخصص دانشگاه ها، سازمان ها و بخش های مختلف و متناسب با معیارهای  جهانی به استاندارد شدن روش های آزمایشگاهی مورد استفاده در تشخیص بیماری ها در دامپزشکی کمک نماید و با پشتیبانی از  ایجاد سمینارها، کنگره ها، کارگا ه های اموزشی و ...قدمی ولو کوچک در ارتقای این رشته علمی بردارد.

شرح حال علمی سردبیر

دکتر علی اسلامی استاد ممتاز دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و عضو پیوسته فرهنگستان علوم

در سال 1315 در تهران درمنطقه بازار، محله سنگلج در خانواده‌ای پرجمعیت متولد و تحصیلات ابتدایی را در مدرسة عسجدی و فارابی به پایان رساند و از دبیرستان رازی دیپلم گرفت. در سال 1336 پس از موفقیت در کنکور در دانشکدة دامپزشکی دانشگاه تهران مشغول به تحصیل شد. پس از گرفتن دکترا در سال 1342 در انستیتوی رازی (حصارک) مشغول خدمت شد. در سال 1967 برای ادامه و تکمیل مطالعات به آمریکای شمالی عزیمت کرد و در سال 1968 به ایران مراجعه و چون به تدریس و تحقیق علاقه داشت از سال 1348 در گروه انگل شناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران مشغول کار شد. ودر سال 1387 بازنشسته شد.

در دوران خدمت در دانشگاه تهران 73 مقاله به زبان فرانسه و انگلیسی در مجلات علمی خارجی و 59 مقاله در مجلات علمی داخلی منتشر کرده است. 34سخنرانی در مجامع علمی داخلی و 60 سخنرانی در مجامع خارجی انجام داده و هم‌چنین 5 جلد کتاب تألیف و دو جلد کتاب ترجمه کرده است. تاکنون 25 پروژه تحقیقاتی را در دانشکده دامپزشکی، محیط زیست، سازمان دامپزشکی و فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی مدیریت کرده است. در 3 مجله علمی عضو هیأت تحریریه از جمله مجله انگل‌شناسی ایران و سردبیر مجله تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی است.

به دلیل فعالیت پژوهشی و آموزشی، به عنوان استاد ممتاز دانشگاه تهران، استاد نمونة دانشگاه تهران، استاد نمونة دانشگاه‌های ایران، چهرة ماندگار، پژوهشگر نمونة دانشگاه تهران، برندة جایزة کتاب منتخب سال دانشگاه تهران (جلد 3 کتاب کرم‌‌شناسی)، برندة جایزة جشنوارة خوارزمی، برنده جایزه طرح برگزیده دانشگاه تهران و پزشک نمونه در سالروز تولد طبیب مسلمان ایران، حکیم ابوعلی سینا برای قدردانی انجمن انگل شناسی ایران انتخاب شده است. عضو وابسته گروه علوم دامپزشکی فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و یکی از برگزیدگان انتخاب شده درWho’s who in Veterinary Science and Medicine  می باشد.

اطلاعات نشریه:

نشانی پستی: سمنان، دانشکده دامپزشکی، مجله تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی، صندوق پستی: 363 – 35195

تلفن: 02331532626

نمابر: 02331539518