سنجش باقی مانده تتراسایکلین در گوشت مرغ مصرفی در شهر اهواز به وسیله کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا

نویسندگان

چکیده

  خلاصه:   تتراسایکلین از جمله آنتی­بیوتیک­هایی است که از ابتدای دوره پرورش طیور می­تواند به عنوان داروی پیشگیری یا درمان­کننده استفاده شود. عدم توجه مرغداران به توصیه­های دامپزشکی در خصوص رعایت مدت زمان منع کشتار و مصرف طیور سبب افزایش بیش از حد مجاز باقیمانده­ها در گوشت مصرفی طیور می­گردد. باتوجه به عوارض حاصل از این باقیمانده­ها نظیر مقاومت دارویی میکروب­ها و ازدیاد حساسیت در مصرف­کنندگان و غیره، در مطالعه حاضر، باقی­مانده تتراسایکلین در گوشت سینه مرغ گوشتی مصرفی شهر اهواز به روش HPLC بررسی شده است. در طی دو فصل سرد و گرم، 100 عدد لاشه مرغ (در هر فصل 50 عدد) از کشتارگاه‌های طیور شهر اهواز تهیه شد. نمونه­ها از گله­های مختلف و به صورت تصادفی تهیه شد. سپس لاشه­ها سریعاً و در کنار یخ (در شرایط سرما) به آزمایشگاه مواد غذایی دانشکده دامپزشکی منتقل و مراحل آماده­سازی جهت انجام جستجوی باقیمانده تتراسایکلین به روش HPLC صورت گرفت. بدین منظور عضله مرغ چرخ گردید و هموژنیزه شد، سپس مراحل استخراج و مشتق­سازی تتراسیکلین انجام شد و نمونه­ها به دستگاه HPLC تزریق شد و غلظت تتراسایکلین در عضلات سینه تعیین گردید. 60 درصد از نمونه­ها از نظر وجود باقیمانده تتراسایکلین مثبت بودند و میانگین و خطای معیار مقدار تتراسایکلین در عضلات سینه 54/5 ± 18/39 میکروگرم در کیلوگرم محاسبه شد و 10 نمونه حاوی باقیمانده داروی تتراسایکلین بیشتر از حد مجاز اتحادیه اروپا (100 میکروگرم در کیلوگرم) بودند. مقدار باقیمانده تتراسایکلین در عضلات سینه با حد استاندارد تعیین شده فوق اختلاف معنی­داری داشت و همچنین بین دو فصل، اختلاف معنی­داری ملاحظه نشد . به عبارت دیگر مطالعه حاضر نشان می­دهد که میزان مصرف تتراسایکلین و روند مدیریتی استفاده از این دارو در گله­های پرورش طیور در فصول سرد و گرم سال از رویه ثابتی برخوردار است و زمان پرهیز دارو قبل از کشتار کنترل نمی­شود .  

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Measurement of Tetracycline residue in consumed Broiler meats in Ahvaz City by HPLC

چکیده [English]

  Abstract:   Tetracycline as the broad-spectrum antibiotic could be used for prevention or treatment of different diseases in poultry industries since the beginning of the growing period. Lack of attention to veterinarian recommendations regarding of prohibiting antibiotic therapy in the withdrawal period before slaughtering, leads to increase in antibiotic residuals in poultry meat more than the standard limit. This problem could be cause antibiotic-resistance bacteria or hyperesthesia in consumers. In this study, the level of Tetracycline in chicken breast meat in Ahvaz area was measured by HPLC method. One hundred samples of broiler carcasses (50 carcasses in the warm season and 50 carcasses in the cold season) were collected from Ahvaz abattoirs . The samples were selected from different flocks randomly. All samples were placed in bags, on ice, for transportation to the laboratory, and processed within 24h of collection. The pectoral muscle was removed and homogenized. Then tetracycline extraction and purification was carried out and samples were injected to the HPLC apparatus and tetracycline concentration was determined for each sample. This study showed 60% of samples were positive for tetracycline residues and the mean (and standard error) concentration of tetracycline in positive samples was 39.18 ± 5.54 μg/kg. The concentration of tetracycline for 10 samples was significantly higher (p0.05). It was concluded that tetracycline has been used in broiler farms in both warm and cold season based on similar management and the withdrawal period of antibiotic has not been controlled before slaughtering.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Tissue residues
  • Tetracycline
  • Meat of Poultry
  • HPLC