مقدمه : قارچها به وفور در منابع غذایی مختلف یافت شده و در صورت تولید توکسین، تهدید مهمی برای سلامت انسان و دام محسوب میشوند. با توجه به تأثیر آلودگی خوراک دام بر سلامت دام و اثر ثانویه آن بر سلامت انسان، کنترل آلودگی خوراک دام، بهترین روش ارتقاء سلامت جامعه محسوب میشود. در سالهای اخیر کاربرد ترکیبات طبیعی برای ممانعت از رشد قارچها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. برهموم (پروپولیس) مادهای صمغی است که به وسیلهی زنبورها، از جوانهها یا سایر قسمتهای گیاه جمعآوری میشود. این ماده بهخاطر ویژگیهای بیولوژیک، دارا بودن ویژگیهای ضد باکتریایی، ضد قارچی و شفا دهندگی شناخته شده است. اضافه کردن افزودنیها به سیلاژ سبب جلوگیری یا کاهش رشد میکروارگانیسمهای نامطلوب و نیز بالا بردن تخمیر سیلاژ و ثبات هوازی میشود. مواد و روشها: هدف از این مطالعه ارزیابی تاثبر عصاره الکلی برهموم بر رشد برخی از قارچهای جدا شده از سیلاژ ذرت میباشد. نمونهبرداری از سیلاژ ذرت مورد استفاده در واحد پرورش دام دانشگاه گنبد کاووس انجام شد و نمونهها در شرایط استریل به آزمایشگاه منتقل شدند. قارچها با کشت نمونههای سیلاژ بر روی محیط کشت سیبزمینی دکستروز آگار جداسازی شده و پس از خالصسازی، بر اساس ویژگیهای میکروسکوپی و ماکروسکوپی مورد شناسایی قرار گرفتند. سپس فعالیت ضدقارچی عصاره برهموم به روش براث میکرودیلوشن مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش سه بار تکرار شد. بحث و نتیجهگیری: بر اساس نتایج، چهار گونه قارچی Mucor sp.، Aspergillus niger، Penicillium sp. و Trichoderma sp. از نمونههای سیلو جداسازی شدند. نتایج نشان داد میزان حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) برای عصاره برهموم برای قارچهای جداسازی شده در دامنه 1/0 تا 2/0 درصد و میزان حداقل غلظت کشندگی (MFC) در دامنه 2/0 تا4/0 درصد قرار دارد. بیشترین میزان بازدارندگی از رشد، در مورد قارچ Mucor sp. مشاهده شد. بر اساس یافتههای این تحقیق عصاره الکلی بره موم گزینه مناسبی برای محدود سازی و بازداری از رشد قارچهای مضر موجود در سیلاژ میباشد.