تعیین آلودگی به لیستریا مونوسیتوژنز و بررسی فراوانی ژن‌های حدت و مقاومت آنتی‌بیوتیکی در مواد غذایی آماده مصرف

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه بهداشت مواد غذایی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

2 استادیار، مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

10.22075/jvlr.2025.37325.1160

چکیده

لیستریا مونوسیتوژنز یک پاتوژن خطرناک منتقل شونده از طریق مواد غذایی است که باعث ایجاد لیستریوز برای افراد دارای نقص ایمنی، افراد مسن و زنان باردار می‌شود و در کنار مقاومت ضد میکروبی (AMR) به یک مسئله جدی بهداشت عمومی تبدیل شده است. تمرکز این پژوهش روی تعیین آلودگی به لیستریا مونوسیتوژنز و بررسی فراوانی ژن‌های حدت و مقاومت‌ آنتی‌بیوتیکی در مواد غذایی آماده است. در این مطالعه تعداد 180 نمونه مواد غذایی شامل سالاد اولویه، ناگت مرغ، ناگت گوشت، ساندویچ مرغ، ساندویچ کالباس و شنیسل مرغ به صورت تصادفی از مراکز عرضه در شهرستان فلاورجان استان اصفهان نمونه‌گیری و به آزمایشگاه انتقال داده شد. نتایج نشان داد میزان شیوع آلودگی به لیستریا مونوسیتوژنز 13 نمونه (22/7 درصد) بود و بیشترین فراوانی ژن‌های مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به ژن strA 100 درصد و ermA 61/84 درصد بود. شیوع ژن‌های ermB، tetS، tetA و ermC در سویه لیستریا مونوسیتوژنز مورد مطالعه به ترتیب 46/38 درصد، 15/46 درصد، صفر و صفر بود. نتایج PCR نشان داد از 13 نمونه مواد غذایی آلوده به لیستریا مونوسیتوژنز 2 نمونه (11/1 درصد) مربوط به ژن inlA بود. نتایج آنتی‌بیوتیکی نشان داد بیشترین مقاومت مربوط به پنی‌سیلین و آمپی‌سیلین با 100 درصد مقاومت و کمترین مقاومت مربوط به کلرامفنیکل و ایمی‌پنم با 100 درصد حساسیت بود. نتایج نشان داد مواد غذایی RTE می‌توانند حامل لیستریا مونوسیتوژنز باشند که در صورت بروز عفونت‌های ناشی از آن استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها به صورت خودسرانه محدود گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Determination of Listeria monocytogenes contamination and investigation of the frequency of virulence and antibiotic resistance genes in ready-to-eat foods

نویسندگان [English]

  • Nematollah Mehdizadeh Ghahderijani 1
  • Seyed Majid Hashemi 2
1 Department of Food Hygiene, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
2 Assistant Professor, Nutrition and Organic Products Research Center, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

Listeria monocytogenes is a dangerous foodborne pathogen that causes listeriosis in immunocompromised individuals, the elderly, and pregnant women, and has become a serious public health issue along with antimicrobial resistance (AMR). The focus of this study is on determining Listeria monocytogenes contamination and investigation of the frequency of virulence and antibiotic resistance genes in ready-to-eat foods. In this study, 180 food samples including salad dressing, chicken nuggets, meat nuggets, chicken sandwiches, sausage sandwiches, and chicken schnitzel were randomly sampled from distribution centers in Falavarjan County, Isfahan Province and transported to the laboratory. The results showed that the prevalence of Listeria monocytogenes infection was 13 samples (7.22%) and the highest frequency of antibiotic resistance genes was related to the strA gene (100%) and ermA (84.61%). The prevalence of ermB, tetS, tetA and ermC genes in the studied Listeria monocytogenes strain was 38.46%, 46.15%, zero and zero, respectively. PCR results showed that out of 13 food samples contaminated with Listeria monocytogenes, 2 samples (1.11%) were related to the inlA gene. Antibiotic results showed that the highest resistance was related to penicillin and ampicillin with 100% resistance and the lowest resistance was related to chloramphenicol and imipenem with 100% sensitivity. The results showed that RTE foods can carry Listeria monocytogenes, which in the event of infections caused by it, the use of antibiotics should be arbitrarily limited.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Listeria monocytogenes
  • antibiotic resistance
  • antimicrobial resistance
  • ready-to-eat foods