بررسی شیوع میکروبی و مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های سالمونلا تایفی‌موریوم و استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت مرغ

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده دامپزشکی -دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد

2 مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران

10.22075/jvlr.2025.36495.1147

چکیده

گوشت مرغ سرشار از مواد مغذی ضروری و عناصر کمیاب است که می‌تواند عامل انتقال‌دهنده‌ بسیاری از میکروارگانیسم‌های پاتوژن باشد؛ در همین راستا هدف از پژوهش حاضر بررسی شیوع میکروبی سالمونلا تایفی موریوم و استافیلوکوکوس اورئوس در گوشت مرغ عرضه شده در شهرستان نظنز بود. تعداد 350 نمونه گوشت مرغ از مراکز عرضه نمونه‌گیری و در شرایط سترون به آزمایشگاه بهداشت مواد غذایی انتقال داده شد. آلودگی نمونه‌ها توسط روش کشت خطی و Multiplex PCR تعیین و مقاومت آنتی‌بیوتیکی جدایه‌ها به روش Disk-Diffusion ارزیابی شد. نتایج نشان داد آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا از مجموع 350 نمونه، 156 نمونه (58/44 درصد) بود. ارزیابی‌ها نشان داد آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس در سینه مرغ، گوشت مرغ‌ قطعه‌شده و مرغ کشتارشده 17 نمونه (34 درصد)، 32 نمونه (32 درصد) و 62 نمونه (31 درصد) و برای سالمونلا 7 نمونه (14 درصد)، 15 نمونه (15 درصد) و 23 نمونه (5/11 درصد) بود. فراوانی ژن‌های انتروتوکسین‌زای استافیلوکوکوس اورئوس برای SEA 27 نمونه (32/24 درصد)، SEB 10 نمونه (1/9 درصد) و SEC 7 نمونه (30/6 درصد) و فراوانی ژن‌های حدت سالمونلا تایفی‌موریوم برای ژن invA 8 نمونه (‌78/17 درصد)، fljB و rfbJ هرکدام 1 نمونه (22/2 درصد) بودند. نتایج پژوهش حاضر نشان داد گوشت مرغ می‌تواند از منابع مهم انتقال استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تایفی موریوم باشد و انتظار می‌رود نظارت و بازرسی بر آن‌ها در نهایت دقت انجام شود تا از شیوع گسترده بیماری‌ها جلوگیری شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating the prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus isolates in chicken meat

نویسندگان [English]

  • saeed Mohamadreza 1
  • Seyed Majid Hashemi 2
1 Faculty of Veterinary Medicine - Islamic Azad University of Shahrekord
2 - Research Center of Nutrition and Organic Products (R.C.N.O.P), Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran.
چکیده [English]

Chicken meat is rich in essential nutrients and rare elements, which can be the carrier of many pathogenic microorganisms; In this regard, the aim of this study was to investigate the prevalence of antimicrobial Salmonella Typhimurium and Staphylococcus aureus in chicken meat sold in Nazanz county. 350 samples of chicken meat were collected from the supply centers and transferred to the food hygiene laboratory under sterile conditions. The contamination of the samples was determined by linear culture and multiplex PCR methods, and the antibiotic resistance of the isolates was evaluated by the disk-diffusion method. The results showed that 156 samples (44.58%) were infected with Staphylococcus aureus and Salmonella out of a total of 350 samples. The evaluations showed Staphylococcus aureus infection in chicken breast, cut chicken meat and slaughtered chicken in 17 samples (34%), 32 samples (32%) and 62 samples (31%), respectively, and for Salmonella 7 samples ( 14 %), 15 samples (15 %) and 23 samples (11.5 %). The frequency of enterotoxin-producing genes of Staphylococcus aureus for SEA 27 samples (24.32%), SEB 10 samples (9.1%) and SEC 7 samples (6.30%) and the frequency of Salmonella Typhimurium genes in 8 samples (17.78 %), fljB and rfbJ were a total of 1 sample (2.22 %). The results of the present study showed that chicken meat can be an important source of transmission of Staphylococcus aureus and Salmonella, and it is expected that their monitoring and inspection will be done with utmost care.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Staphylococcus aureus
  • Salmonella typhimurium
  • antibiotic resistance
  • chicken meat