تأثیر استفاده از مخلوط پودر زیره سبز و سیاه بر عملکرد، برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم و ریخت شناسی بافت روده باریک در بلدرچین های نر ژاپنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد،شهرکرد،ایران.

2 گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابهر، ابهر ، ایران

3 گروه علوم دامی، داﻧﺸﮕﺎه آزاد اﺳﻼﻣﯽ واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران.

4 دانش آموخته دکتری علوم دامی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی استفاده از مخلوط پودر زیره سبز و زیره سیاه بر عملکرد، برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی سرم و ریخت شناسی بافت روده باریک در بلدرچین‌های نر ژاپنی اجرا گردید. در این آزمایش تعداد 160 قطعه بلدرچین نر ژاپنی در قالب طرح کاملاً تصادفی متعادل با چهار تیمار، چهار تکرار و تعداد 10 قطعه بلدرچین در هر تکرار از سن 7 تا 35 روزگی به صورت پرورش در قفس استفاده شد. مکمل مخلوط پودر زیره سبز و سیاه در چهار سطح صفر (شاهد)، 5/0، 1 و 5/1 درصد در جیره‌ استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از مخلوط پودر زیره سبز و سیاه بر مقدار مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با تیمار شاهد تفاوت آماری معنی‌دار نداشت. همچنین وزن لاشه، سینه، ران، پیش معده، سنگدان، روده و قلب به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. مقدار کلسترول سرم خون به‌طور معنی‌داری  کاهش یافت (05/0P≤). گلوکز سرم به‌طور معنی‌داری در تیمار حاوی 5/0 درصد از مخلوط پودر زیره سبزو سیاه افزایش یافت (05/0P≤). پروتئین کل به‌طور معنی‌داری در تیمار  5/1 درصد مخلوط زبره سبز و سیاه افزایش یافت  (05/0P≤).  تری‌گلیسرید سرم در تیمارهای استفاده کننده از پودر زیره‌ سبز و سیاه به صورت معنی‌داری (05/0P≤) کاهش یافت (05/0P≤). مقدار اسید‌اوریک سرم در جیره دارای یک درصد پودر مخلوط زیره سبز و سیاه به طور معنی‌داری (05/0P≤) بیشتر از سایر تیمارها بود. بین طول، عرض، ارتفاع پرز و لایه مخاطی روده باریک در تیمارهای مصرف کننده پودر زیره سبز و سیاه با تیمار شاهد تفاوت معنی‌داری وجود نداشت. به‌طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از پودر زیره سبز و زیره سیاه در بلدرچین های نر ژاپنی قابل توصیه است.
 
 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of use different levels of black and green combined cumin powder on performance, some blood parameters and intestinal morphology of Japanese quails

نویسندگان [English]

  • Yaser Rahimian 1
  • Mehran Abouzari 2
  • Farshid Kheiri 3
  • Fariba Rezaie 4
1 Department of Animal Sciences, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
2 Department of Animal Sciences, Abhar Branch, Islamic Azad University, Abhar, Iran.
3 Department of Animal Science, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran.
4 Department of Animal Sciences, Shahrekord University,Shahrekord,Iran
چکیده [English]

This research was carried out in order to investigate the use of cumin and black cumin powder mixture on performance, some biochemical parameters of serum and morphology of small intestine tissue in male Japanese quails. In this experiment, 160 pieces of Japanese male quail were used in a completely randomized balanced design with four treatments, four replications and 10 pieces of quail in each replication from the age of 7 to 35 days. The supplement of mixed green and black cumin powder was used at four levels of zero (control), 0.5, 1 and 1.5% in the diet. The results showed that the use of a mixture of cumin and black cumin powder had no statistically significant difference on the amount of feed consumption, weight gain and feed conversion ratio compared to the control treatment. Also, the weight of the carcass, breast, thigh, pre-stomach, gizzard, intestine and heart was not significantly affected by the treatments. The amount of blood serum cholesterol decreased significantly (P≤0.05). Serum glucose significantly increased in the treatment containing 0.5% of the mixture of green and black cumin powder (P≤0.05). Total protein significantly increased in the treatment of 1.5% green and black zebrafish mixture (P≤0.05). Serum triglyceride decreased significantly (P≤0.05) in treatments using black and green cumin powder (P≤0.05). The amount of serum uric acid in the diet with 1% mixed powder of green and black cumin was significantly (P≤0.05) higher than other treatments. There was no significant difference between the length, width, height of the villi and the mucous layer of the small intestine in the treatments using green and black cumin powder and the control treatment. In general, the results of this research showed that the use of cumin and black cumin powder in male Japanese quails is recommended.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cumin
  • Black Cumin
  • Performance
  • Serum Biochemical Parameters
  • Intestinal Tissue Morphology
  • Male Japanese Quail
آرشامی ج، پیله ور م، اعمی ازغدی م و محمدخانی ع، 1389. تأثیر سطوح مختلف دانه زیره سبز بر عملکرد و پارامترهای کیفی تخم مرغ در مرغ های تخم گذار. چهارمین‌کنگره علوم دامی ایران، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران(کرج)، شهریور. صفحه‌های 735-738.
 
بکا س ج، مهدوی س ا ح و سمیع ع ح، 1392. تاثیر زیره سیاه  بر عملکرد و صفات کیفی تخم‌مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار. همایش دام و طیور شمال کشور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. صفحه‌های 188-185.
 
درزی نیا ع، کیوان‌پژوه س، باباجانپور ع ا، کاظمی م و آقایی ع، 1391. برسی اثر جیره حاوی رازیانه، زیره سیاه، پروبیوتیک و پری بیوتیک بر فراسنجه‌های بیو شیمیایی و سلول‌های خونی جو‌جه‌های گوشتی راس 308. پنجمین کنگره علوم دامی، 8 تا 9 شهریور، دانشگاه صنعتی اصفهان. صفحه‌های 1497-1501.
 
دوستی ا، نصر ج، قاسمی ح ‌ع و طاهرپور ک، 1392. برسی اثر جیره‌های حاوی نعناع، پروبیوتیک یا پری‌بیوتیک بر عملکرد و برخی فراسنجه‌های بیو شمیایی خون جوجه‌های گوشتی. نشریۀ علوم دامی شمارۀ101. صفحه‌های100-91.
 
زرگری ع، 1383. گیاهان دارویی. جلد دوم، چاپ ششم، انتشارات دانشگاه تهران.
 
سالاری ج، کلانتر نیستانکی م و صاحبی اعلاء ف، 1393. تاثیر اسیدسیتریک و دو گیاه دارویی رازیانه و شنبلیله بر عملکرد رشد، ایمنی همورال، پروتیین‌های سرم و جمعیت میکروبی روده باریک جوجه‌های گوشتی. مجله دامپزشکی ایران، دوره دهم، شماره3. صفحه‌های 48-43.
 
شاکری ف و لطفی‌پور م ص، 1390. راهنمای کامل پرورش بلدرچین. چاپ اول، انتشارات مولفین.
 
شریفی س د، حسنی خورسندی س، خادم ع ا و صالحی ع ر، 1390. اثرات چهار گیاه دارویی بر عملکرد و غلظت لیپیدهای سرم جوجه‌های گوشتی. فصلنامه گیاهان دارویی، سال یازدهم، دوره اول، ویژه نامه شماره 8. صفحه‌های 83-92.
 
شیبانی ح، مقدس زاده ح و نوشادی د، 1387. برسی اثرات افزودن مقادیر مختلف عصاره زیره‌سیاه به آب آشامیدنی جوجه‌های گوشتی بر شاخص‌های بیو‌شیمایی خون. پانزدهمین کنگره دامپزشکی ایران. صفحه‌های 156-150.
 
علیزاده قندکانلو م، فرهومند پ و دانشیار م، 1390. بررسی اثرات سطوح مختلف دانه زیره‌سیاه بر عملکرد و برخی فراسنجه‌های خونی جوجه های گوشتی. نشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی) شمارۀ93. صفحه‌های 33-26.
 
عمواوغلی تبریزی ب، نیک‌پیران ح و حلبی ش، 1389. بررسی میزان سرمی اسیداوریک، پروتئین‌تام، آلبومین، کلسیم وفسفردرمرغان تخمگذار مبتلا به سندرم نقرس. مجله علوم تشخیصی دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، دوره4، شماره4 پیاپی1. صفحه‌های 987-995.
فیضی م، صفامهر ع ر و نوبخت ع، 1389. ارزیابی اثرات سطوح مختلف گیاه دارویی کاسنی بر عملکرد و کیفیت لاشه در جوجه‌های گوشتی. پنجمین همایش ملی ایده‌های نو در کشاورزی، دانشگاه‌ آزاد اسلامی واحد اصفهان(خواسگان)، دانشکده کشاورزی.
 
قطره سامانی ک، فرخی ع، رفیعیان م، صادقی م و ربیعی ر ا، 1389. بررسی تاثیر عصاره زیره سبز بر فعالیت آنزیم پارااکسوناز 1. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دوره دوازده، شماره 3. صفحه‌های 1-6.
 
کافی، م.، 1381 .زیره سبز فناوری تولید و فرآوری. چاپ اول، انتشارات دانشگاه فردوسی. مشهد. صفحه 24.
 
کریمی راد م، افضلی ن، قراقی م و نعیمی‌پور یونسی ح، 1392. برسی اثرات سطوح مختلف دانه زیره‌ی‌سیاه بر صفات کیفی تخم مرغ و برخی فراسنجه‌های خونی بلدر چین ژاپنی. مجله تحقیقات دام و طیور جلد2، شماره 1. صفحه‌های 57-64.
 
محیطی اردکانی ج، اکبریان ز و نظریان ا، 1390. تاثیر اسانس زیره سبز بر میزان گلوکز و لیپیدهای خون در موش صحرایی. مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، دوره(19) شماره 3، مرداد و شهریور، صفحه‌های 388-397.
 
نوبخت ع و اقدام شهریار ح، 1389. اثرات مخلوط گیاهان دارویی پنیرک، خارشتر و نعناع بر عملکرد و کیفیت لاشه و متابولیت‌های خون در جوجه های گوشتی. فصلنامه تخصصی علوم دام، جلد3، شماره3. صفحه‌های 63-51.
 
هاشمی ه، صفرنژاد ع و باقری ع ر، 1387. مطالعه تنوع ژنتیکی توده‌های بومی زیره پارسی ایران با استفاده از نشانگرهای RAPD. دو فصلنامه علمی پژوهشی تحقیقات ژنتیک و اصلاح گیاهان مرتعی و جنگلی ایران، جلد 16، شماره 2. صفحه‌های 238-246.
 
یوسفی م، 1390. مفاهیم جدید محرک‌های رشد در طیور. چاپ اول، انتشارات پرتو واقعه.
 
 
Al-Beitawi, N., El-Ghousein,  S., and Athamneh, M., 2010, Effect of adding crushed Pimpinellaanisum, Nigella sativa seeds An Thymus vulgaris mixture to antibiotics-free rations vaccinated and non-vaccinated male broilers on growth performance, antibody titer and haematological profile. Italian Journal of Animal Science. 9, 43-48.
 
Akhtar, M. S., Nasir,  Z.,  and Abid, A.R., 2003, Effect of feeding powdered nigella sativa L. seeds on poultry egg production and their suitability for human consumption. Veterinary Arhiv. 73, 181-190.
 
AL-Kassie, G. A. M., 2010, Effect of Feeding Cumin (Cuminum Cyminum) on the Performance and Some and some Blood Traites of Broiler Chicks. Pakistan Journal of Nutrition. 9, 72-75.
 
Al-Kassie, G.A.M., and Al-Jaleel, R.A.A., 2011, Modification of productive performance and physiological aspects of broilers on the addition of a mixture of cumin and turmeric to the diet. Research Opinions in Animal and Veterinary Science. 1, 31-34
 
AOAC International,2005, Official Methods of Analysis of AOAC International. 18th ed. (Gaithersburg, MD, AOAC Int.).
 
Asghar, M. U., Doğan, S. C., Wilk, M., and Korczyński, M., 2022, Effect of Dietary Supplementation of Black Cumin Seeds (Nigella sativa) on Performance, Carcass Traits, and Meat Quality of Japanese Quails (Coturnix coturnix japonica). Animals. 12, 1298.
 
Buchanan, N.P., Hott, J.M., Cutlip, S.E., Rack, A.L., Asamer, A and Moritz J.S., 2008, The Effects of a natural antibiotic alternative and a natural growth promoter feed additive on broiler performance and carcass quality. The Journal of Applied Poultry Research. 17, 202-210.
 
Burkhardt, D., 2000, Klinikiniai laboratoriniai tyrimai. Vilnius. 63.
 
De Carvalho, C. C., & Da Fonseca, M. M. R., 2006, Carvone: Why and how should one bother to produce this terpene. Food chemistry, 95, 413-422.
 
Denli, M., Okan, F., and Uluocak,  A.N., 2004, Effect of dietary black seed (Nigella sativa L.) extract supplementation on laying performance and egg quality of quail (Coturnixcoturnix japonica). Journal of Applied Animal Research. 26, 73–76.
 
Dhandapani, S., Sudramanian, V.R., Rajago pal. S., and Namsivayam, N.H., 2002, Hypo lipidemic effect of Cuminum cyminum L. Onalloxan/induced diabetic rat. Pharmacology Research Science. 46, 251-255.
 
Duru, M., Erdoğan, Z., Duru, A., Küçükgül, A., Düzgüner, V., Kaya, D. A., and Şahin, A., 2013, Effect of Seed Powder of a Herbal Legume Fenugreek (Trigonellafoenum-graceumL.) on Growth Performance, Body Components, Digestive Parts, and Blood Parameters of Broiler Chicks. Pakistan journal of zoology.vol. 45, 1007-1014.
 
Hinton, P.M., Hampson, D.J., and Linton, A.H., 1985, The effects of oxytetracycline on the intestinal Escherichia coli ora of newly weaned pigs. Journal of Hygiene (London). 95, 77- 85.
 
Huang, P.L., Huang, P.L. and Huang, S.L., 2010, Oleuropein and related compounds reduce atherosclerosis. Open Conference Proceedings Journal. 1, 81 - 86.
 
Khajeali, Y., Kheiri, F., Rahimian, Y., Faghani, M., and namjo, A.N., 2012, Effect of Use Different Levels of Caraway (Carumcarvi L) Powder on Performance, Some Blood Parameters and Intestinal Morphology on Broiler Chicks. World Applied Sciences Journal. 19, 1202-1207.
 
Lee, K. W., Everts, H., Kapperst, H. J., Yeom, K. H., & Beynen, A. C., 2003. Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research. 12, 394-399.‏
 
Miraghaee, S.S., Heidary, B., Almasi, H., shabani, A., Elahi, M., and Modabernia, M.H., 2011, The Effects of Nigella Sativa Powder (Black Seed) AndEchinacea Purpurea (L.) MoenchExtract on Performance, Some Blood Biochemical and Hematological Parameters in BroilerChickens. African Journal of Biotechnology.10, 19249-19254.
 
National Research Council (NRC), 1994. Nutrient Requirements of Poultry. 9th End, National Academy Press, Washington, DC. Of all etch s 10th Annual Symposium. Nottingham University Press, Notingham, UK.
 
Ponte, p., and Rosado, C., 2008, Pasture intake improve the performance and meat sensory attributes of free-range in broilers. Poultry Science. 87, 71-79.
 
Saleh, N., Tamer, A., Abd El-latif, A., and Ghazy, E., 2014, The Effects of Dietary Supplementation of Different Levels of Thyme (Thymus vulgaris) and Ginger (Zingiberofficinale) Essential Oils on Performance, Hematological, Biochemical and Immunological Parameters of Broiler Chickens. Global Veterinaria. 12, 736-744.
 
SAS Institute., 2005, SAS version 9.1. SAS Institute Inc. Cary, NC.
 
Shafiei, A., Salehinezhad, F., Golizadeh, K., Abdi Dezfuli, N., and Halalipour, F, 2014, Effect of using different herbs mixture on fat percentage and  other carcass traits of broilers of chaharmahal and bakhtiari province. Journal of Blodlverslty and Vironmental Sciences. 4, 84-91.
 
Shewita, R. S., Taha, A. E., 2011, Effect of Dietary Supplementation of Different Levels of Black Seed (Nigella Sativa L.) on Growth Performance, Immunological, Hematological and Carcass Parameters of Broiler Chicks. World Academy of Science, Engineering and Technology. 5, 1071-1077.
 
Srivastava, K.C., 1989, Extracts from two frequently consumed spices—cumin (Cuminum cyminum) and turmeric (Curcuma longa)—inhibit platelet aggregation and alter eicosanoid biosynthesis in human blood platelets. Prostaglandins LeukotEssent Fatty Acids. 37, 57-64.
 
Standen, M.D., and Myers, S.P., 2004, The roles of essential oils in the modulation of immune function and inflammation: survey of aromatherapy educators. International Journal of Aromatherapy.14, 150–61.
Tschirch, H., 2000, The use of natural plant extracts as production enhancers in modern nimal rearing practices. Zeszyly Naukowe Akademici Rolniczej Wroclaw. Zootechnik, XXV. 376, 25-39.
 
Uni, Z., Ganot, S., and Sklan, D., 1998, Posthatch development of mucosal function in the broiler small intestine. Poultry Science. 77, 75–82.